Fleksi_bemanning-logo
karolmarta

Vil starte på nytt i Norge


Karol og Marta ser på hverandre med ettertanke. Har de tatt de rette valget? De, som så mange andre, velger å flytte fra Polen til Norge for å jobbe som bussjåfører.
Ekteparet Karol Kazubski (34) og Marta Kazubska (31), reiser fra det de har i Polen for å starte et nytt liv i Stavanger - som bussjåfører. De har vært gift i 3 år og kommer fra Piotrkow Trybunalski i Polen. 
– Vi bestemte oss for å satse på sjåføryrket for 2 år siden, sier Marta. – Jeg kom over en annonse på internett der de søkte etter bussjåfører i Norge. Vi tenkte mulighetene for et bedre liv endelig var innen rekkevidde. 
Mer lønn, lysere fremtid.

Karol var allerede bussjåfør og Marta jobbet som sjåfør på mindre kjøretøy. 

Karol har tidligere jobbet som sesong arbeider i Drammensområdet, og visste godt om mulighetene som lå i en god jobb i Norge.
– Vi ville satse, sier Karol. – Så vi investerte 20.000,- NOK til førerkort for buss til Marta. Hun fikk jobb som bussjåfør i Polen, og skaffet seg de to årene i erfaring, som var kravet for å få jobb som sjåfør i Norge.

Fleksi Bemannings virksomhet i Polen går ut på å rekruttere bussjåfører. Firmaet har skaffet 500 sjåfører til lokale busselskap de siste årene.
– Det har blitt stadig dyrere å få sertifikater og papirer på plass. Tidligere var det mange unge nordmenn som tok førerkort for buss. I dag er det for dyrt, nesten på nivå med helikopterlappen. Vi rekrutterer sjåfører som allerede har sertifikatene og erfaringen på plass, og arrangerer norskkurs i Polen før de kommer hit, sier Birger Fjelde fra Fleksi Bemanning.

Hjemme i Polen bor ekteparet Marta og Karol sammen med moren til Marta i 2. etasje. De deler på alle utgiftene. 
– Økonomien er vanskelig med en månedsinntekt på bare ca. 4000,- omregnet i norsk kroner. Sier Karol. 
– Egen leilighet ville kostet ca. 400.000.- kroner og det ville vi aldri fått råd til her, sier Marta.

Tid sammen får de sjelden. En normal arbeidsuke er 50 timer. Ofte jobber de begge nærmere 300 timer i måneden for å tjene litt ekstra. Overtidsbetaling er det aldri snakk om. 2. januar satte de seg på skole benken for å lære seg norsk. To måneder senere er de på plass i Stavanger for lese norsk, lære nye bussruter og starte i ny jobb.
– Fleksi har hjulpet oss med et sted å bo og funnet jobb til begge, smiler Karol. 

– Vi er utrolig takknemlige for denne muligheten og gleder oss til å ta fatt på en ny spennende hverdag. 

– Vi har en drøm om å kjøpe et eget bosted etter hvert, tilføyer Marta, – Vi må bare finne oss til rette først. Så er det bare å gi gass både på jobb og hjemme!